Gradonačelnik na sednici Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
Gradonačelnik na sednici Skupštine grada (foto: Đorđe Đoković)
05.10.2018, 07:12

Izvršna vlast ne poštuje odluke Skupštine grada

č: | fb:

Izvršna vlast Valjeva ne poštuje odluke Skupštine grada ili ih selektivno izvršava, a pojedine odluke je ukinuo lično gradonačelnik Slobodan Gvozdenović (SNS) stavljajući tako sebe iznad zakonodavne vlasti.

 

Ovo je izjavila nezavisna odbornica u Skupštini grada Snežana Đekić Spajić navodeći primere kako se izvršna vlast igra sa zaknodavnom, uz pitanje ko može da menja ili da odustane od odluke koju su usvojili odbornici?

 

- Skupština grada je na predlog vladajuće koalicije, i glasovima isključivo odbornika vladajuće koalicije, usvojila Odluku da se novčana naknada članovima u komisijama sa 1.000 poveća na 3000 dinara, a predsednicima komisija na 5000 dinara. Pošto u javnosti to nije dobro primljeno, gradonačelnik je stopirao izvršenje Odluke, tako da članovi i predsednici komisija ne primaju povišicu. Međutim predlog da se Odluka povuče nije bio na dnevnom redu Skupštine, što znači da je i dalje na snazi. S obzirom na to da je važeća može se deseiti da predsednicima i članovima nekih komisija bude isplaćeno tri, odnosno pet hiljada dinara kako je precizirano odlukom, a nekima ne – kaže Đekić Spajić.

Snežana Spajić Đekić

Snežana Spajić Đekić (Foto: Kolubarske.rs)

 

Primer nepoštovanja skupštinskih odluka je i TIC. Skupština Grada usvojila Odluku o osnivanju Centra za stručno usavršavanje "Tehnički inovacioni centar Valjevo" (TIC), usvojila je i Statut..., određen je i objekat gde će biti smeštem, međutim, prema rečima Snežana Đekić Spajić, umesto da odluka bude realizovana, na delu je prepucavanje vladajuće koalicije koju čine naprednjaci i socijalisti.

 

- Skupština je uzalud donela odluka da će TIC biti smešten u objektu stare Šeste škole. U javnosti se pojavljuje koordinator radova nove Šeste škole Mihailo Milutinović koji kaže da se TIC otvara u Tehničkoj školi, dok će u starom objektu Šeste škole biti obdanište. Pitanje je zbog čega se, ukoliko su te najave tačne, o tome nije izjasnila Skupština grada, ko je i kada odlučio da u objektu stare Šeste škole bude obdanište? – pita nezavisna odbornica.

 

Dalje navodi da su odbornici Skupštine grada usvojili i Odluku o rekonstrukciji zdanja na Desankinom vencu i da će tu biti reprezentativna gradska kuća, a trenutno je to najveće ruglo u centru grada, jer su radovi započeti, pa prekinuti, a da odbornicima niko nije rekao zbog čega su radovi prekinuti, da li će i kada biti nastavljeni.

 

- Odbornici su doneli Odluku da se objekat Doma vojske opredeli za potrebe biblioteke, međutim ni ta Odluka do danas nije realizovana, čak se sve češće govori da će to zdanje biti prodato. Doneta je i Odluka o pripajanju JKP "Polet" drugom javnom preduzeću "Vidrak", pa se i od toga odustalo, a da se Skupština nije izjasnila – navodi Spajić.

 

Ona smatra da je nedoslednost u sprovođenju odluka, koje je Skupština usvojila, i dovela do katastrofalne realizacije budžeta za prvih šest meseci.

 

- Ova vlast je jedinu doslednost pokazala u trošenju novca za manifestacije, a posebno za propale manifestacije poput Di festa sa ciljem da se nekim prijateljima napune džepovi i da se iz tekuće budžetske rezerve od planiranih deset miliona potroši 91 milion dinara. Sa ovakvim nepoštovanjem skupštinskih odluka dovodi se u pitanje zašto mi uopšte zasedamo, zašto građani izdvajaju novac, kada neko gazi po odlukama koje usvojimo. Takvo ponašanje izvršne vlasti sve više liči na tumaranje bez cilja kao guske u magli – zaključuje nezavisna odbornica Snežana Đekić Spajić.

Aktuelno

Zubno (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 29. septembra 28.09.2024

Preventivni stomatološki pregledi

Zdravlje usta i zuba su u fokusu ovog vikenda pa su i preventivni pregledi skoncentrisani na stomatološke službe Zdravstevnog centra Valjevo. Od 8 do 17 časova pregledi za trudnice, porodilje (do...

Izložba cveća u Parku na Jadru (april) (foto: Kolubarske.re)
U Parku Vide Jocić na Jadru 27.09.2024

Izložba cveća i sadnog materijla

U Parku Vide Jocić na Jadru danas će biti otvorena jesenja izložba cveća i sadnog materijala u organizaciji preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" i grad Valjevo. Svečano otvaranje je najavljeno...