Biračko mesto na Petom puku (foto: Kolubarske.rs (arhiva))
Biračko mesto na Petom puku (foto: Kolubarske.rs (arhiva))
21.10.2018, 14:40

Policija na biračkom mestu na Petom puku

č: | fb:

Izbori za gradske mesne zajednice ovog jutra su počeli na vreme u svim mesnim zajednicma izuzev na biračkom mestu za MZ Krušik na Petom puku, gde je intervenisala policija zbog incidenta koji se dogodio pre otvaranja biračkog mesta.

 

Sekretar Skupštine grada Đorđe Pavlović kaže da je došlo do problema u vezi biračkog spiska i listića, sukob je eskalirao, pozvana je i policija. 

 

Dodaje da je, odlukom Radnog tela, član biračkog odbora koji je imao primedbe na regularnost isključen iz biračkog odbora tako da je udaljen sa biračkog mesta i zamenjen drugim članom koga je imenovalo Radno telo.

   

Isključeni član biračkog odbora Dragan Petrović objašnjava za Kolubarske.rs da njega i koleginicu, koja je takođe član biračkog odbora, nisu obavestili u koje vreme treba da dođu na biračko mesto, a kada su ušli u salu na stolu su već bili glasački listići i birački spisak.

 

- Pitao sam da li su izbrojali glasačke listiće i kako su potpisali zapisnik kada nas dvoje nismo bili prisutni. Na moje pitanje koliko ima listića prvo su mi rekli 1000, pa 2000, a kada sam rekao da tu ima mnogo više, odgovorili su da ima 6000 listića. Onda sam insistirao na tome da biračko mesto ne može biti otvoreno dok se ne izbroje listići i utvrdi njihov tačan broj. U toku brojanja, na biračkom mestu su se pojavili gradonačelnik Slobodan Gvozdenović, zamenik predsednika Skupštine grada Mihailo Milutinović, član Gradskog veća Miroljub Ivanović, šef Odeljenja za finansije Željko Tabašević, odbornik Milan Gaić i još nekoliko njih iz SNS-a. Tada su članovi biračkog odbora, takođe, iz SNS-a prekinuli brojanje i odlučili da otvore biračko mesto, a da nije ispoštovana procedura. Usprotivio sam se tom nasilnom otvaranju biračkog mesta, uzeo birački spisak i listiće, koje sam pobacao, a oni su pozvali policiju. Ja sam policiji dao izjavu, a oni su nakon konsultacija sa gradskim čelnicima i još nekima, odlučili da otvore biračko mesto, a meni nisu dozvolili da uđem nego su mi uručili rešenje da nisam više član biračkog odbora, koje je doneo brzom brzinom Đorđe Pavlović, sekretar Skupštine grada - kaže Petrović.

  

Sekretar Skupštine grada Đorđe Pavlović kaže da ne zna tačno zbog čega je došlo do problema. S obzirom na to da "nije bio na licu mesta u trenutku incidenta, i da ima samo posredna saznanja" nije želeo da prepričava ono što je čuo, dodavši da će se "nakon završetka izbora i prikupljenih informacija sa biračkog mesta i aktera znati tačno šta se dešavalo". 

 

Glasanje na biračkon mestu za MZ Krušik na Petom puku umesto u devet počelo je oko 10 časova i zbog tog kašnjenja Radno telo je donelo odluku da to biračko mesto bude otvoreno do 18 časova.

  

Izbori se danas, pored MZ Krušik, održavaju u još 14 mesnih zajednica: Andra Savčić, Brđani, Novo Naselje, Gradac, Žikica Jovanović Španac, Stari grad, Oslobodioci Valjeva, Nada Purić, Popare, Gorić, Popučke, Kamenica, Loznica i Sedlari. 

 

Prvo glasanje, pa na deseti rođendan u Kraljevo

 

Na biračkom mestu za MZ Krušik na Petom puku danas je bila velika gužva, kakva se ne viđa ni za lokalne, republičke, niti za predsedničke izbore.

 

Sagovornik Kolubarskih.rs objašnjava da su članovi SNS, a naročito oni koji rade u javnim preduzećima i ustanovama, dobili nalog da "pod obavezno glasaju za mesne zajednice jer su ti izbori od velike važnosti za naprednjake".

 

Dobili su i "instrukcije" da glasaju do 14 časova jer tada treba da budu na parkingu Jugopetrola odakle se organizovano kreće u Kraljevo na proslavu desetog rođendana Srpske napredne stranke. "Gužva je napravljena jer je biračko mesto otvoreno sa sat vremena zakašnjenja, a onda je u jednom trenutku bila navala i onih koji treba da putuju u Kraljevo", kaže naš sagovornik.

 

Kako su instruisani tako je i bilo, jer već nakon 14 časova na biračkom mestu za MZ Krušik na Petom puku gužve nije bilo.

 

Aktuelno

Zubno (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 29. septembra 28.09.2024

Preventivni stomatološki pregledi

Zdravlje usta i zuba su u fokusu ovog vikenda pa su i preventivni pregledi skoncentrisani na stomatološke službe Zdravstevnog centra Valjevo. Od 8 do 17 časova pregledi za trudnice, porodilje (do...

Izložba cveća u Parku na Jadru (april) (foto: Kolubarske.re)
U Parku Vide Jocić na Jadru 27.09.2024

Izložba cveća i sadnog materijla

U Parku Vide Jocić na Jadru danas će biti otvorena jesenja izložba cveća i sadnog materijala u organizaciji preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" i grad Valjevo. Svečano otvaranje je najavljeno...