Valjevo (gradska kuća) (foto: Đorđe Đoković)
Valjevo (gradska kuća) (foto: Đorđe Đoković)
24.10.2018, 06:55

Spor zbog puštene bankarske garancije

č: | fb:

Blizu pola miliona dinara Grad Valjevo bi trebalo da isplati GP Kompresor Ing po prvostepenoj presudi Privrednog suda u Valjevu zbog toga što je bez ikakvog osnova Grad aktivirao bankarsku garanciju tog građevinskog preduzeća.

 

Kako se navodi u presudi "usvaja se tužba GP Kompresor Ing, pa se obavezuje Grad Valjevo da na ime sticanja bez osnova isplati tužiocu iznos od 351.935 dinara sa zakonskom zateznom kamatom počev od 30.11.2017. godine pa do isplate. Odbija se kao neosnovan protivtuženi zahtev Grada Valjeva kojim je traženo da se obaveže GP Kompresor Ing da na ime naknade štete isplati iznos od 153.216 sa zakonskom zateznom kamatom. Obavezuje se Grad Valjevo da na ime troškova parničnog postupka plati 112.778 dinara".

 

U obrazloženju presude navedeno je da je Kompresor Ing potpisao 2015. godine ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji objekta MZ Grabovca u depo gradskih uprava Grada Valjeva.

 

Prema ugovoru izvođač radova je obavezan da prilikom primopredaje radova naručiocu preda bankarsku garanciju za otklanjanje nedostataka u garantnom roku.  

 

Kompresor Ing je izveo u roku sve ugovorene radove, a okončanu situaciju je potpisao investitor i nadzorni organ u maju 2016. godine.

 

Nakon godinu i po dana, Grad Valjevo je 30.10.2017. godine GP Kompresor Ing dostavio "zahtev za hitnu intervenciju na objektu MZ Grabovica" u kome se navodi da je 29.10.2017. godine u večernjim satima zbog vetra oštećen krovni pokrivač na rekonstruisanom objektu, da je deo krova podignut, da je pocepan ter papir... i da je došlo do delimičnog prokišnjavanja u objekat. Dat je nalog GP Kompresor Ing da odmah popravi oštećenja i dovede objekat u ispravno stanje pod pretnjom da će u slučaju nepostupanja Grad biti primoran da primeni kaznene članove iz osnovnog ugovora.

 

Kompresor Ing je 1.11.2017. obavestio Grad da uzrok oštećenja na objektu nisu nekvalitetno izvedeni radovi već olujni vetar koji je navedenog dana duvao na tom području. Smatra da je pretnja o primeni kaznenih članova ugovora izrečena sa aspekta vlasti, a ne sa aspekta naručioca po Ugovoru o izvođenju radova. Dalje je navedeno da je olujni vetar, koji ima karakter elementarne nepogode, osim objekta MZ Grabovica, prouzrokovao oštećenje na više objekata, te da nema osnova za posezanjem kaznenih mera. Kompresor Ing je u istom dopisu ponudio da popravi oštećenja na objektu o trošku Grada.

 

Međutim Grad Valjevo je, umesto odgovora, bez ikakvog osnova aktivirao dostavljenu garanciju i 30.11.2017. godine naplatio od GP Kompresor Ing iznos od 351.953 dinara.

 

Međutim, po ugovoru garancija se može aktivirati samo za slučaj otklanjanja grešaka u garantnom roku.

 

"Nikakvi nedostaci u izvođenju radova nisu utvrđeni, već je naprotiv nadzorni organ potpisao sve listove građevinskog dnevnika i sve okončane situacije. Šteta na objektu nije nastala usled nedostataka u izvođenju radova već je posledica olujnog vetra koji je duvao, što je potvrdio i veštak građevinske struke na osnovu uvida u dokumentaciju i uviđaja na licu mesta", navodi se u prvostepenoj presudi Privrednog suda u Valjevu.

 

Grad Valjevo je na ovu presudu uložio žalbu o kojoj će odlučivati Privredni apelacioni sud u Beogradu, dok Bojan Tomašević, direktor GP Kompresor Ing nije želeo da govori o ovom sporu.

Aktuelno

Zubno (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 29. septembra 28.09.2024

Preventivni stomatološki pregledi

Zdravlje usta i zuba su u fokusu ovog vikenda pa su i preventivni pregledi skoncentrisani na stomatološke službe Zdravstevnog centra Valjevo. Od 8 do 17 časova pregledi za trudnice, porodilje (do...

Izložba cveća u Parku na Jadru (april) (foto: Kolubarske.re)
U Parku Vide Jocić na Jadru 27.09.2024

Izložba cveća i sadnog materijla

U Parku Vide Jocić na Jadru danas će biti otvorena jesenja izložba cveća i sadnog materijala u organizaciji preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" i grad Valjevo. Svečano otvaranje je najavljeno...