Da Valjevo prodiše (foto: Đorđe Đoković)
Da Valjevo prodiše (foto: Đorđe Đoković)
27.10.2018, 09:31

Hoćemo da Valjevo prodiše!

č: | fb:

Na nekoliko zgrada i izloga u centru Valjeva osvanuli su posteri nepravilnog oblika na kojima su fotografije zagađenog Valjeva i ljudi, koji u tako zagađenom gradu mogu živeti jedino sa gas maskama i hirurškim maskama.

 

Kreatori četrdesetak postera šalju poruku – nećemo još jednu zimu u čađi i dimu, hoćemo da Valjevo prodiše!

 

Identičnu poruku je početkom januara ove godine poslala ista grupa mladih, svesnih i kreativnih Valjevaca koji su na spomenike u Parku Vide Jocić na Jadru stavili zaštitne maske i tako skrenuli pažnju na to da se Valjevci guše u čađi i smogu već godinama, a da niko ništa ne preduzima.

 

Da Valjevo prodiše

Da Valjevo prodiše (Foto: Đorđe Đoković)

Da Valjevo prodiše

Da Valjevo prodiše (Foto: Đorđe Đoković)

Da Valjevo prodiše

Da Valjevo prodiše (Foto: Đorđe Đoković)

Kao i na početku godine, tako i danas na početku grejne sezone, ti mladi ljudi, koji su roditelji i ne žele da njihova deca odrastaju u zagađenom gradu, ponovo izražavaju revolt zbog činjenice da živimo u jednom od najzagađenijih gradova u Srbiji, da su svi svesni toga, da su svi "zabrinuti", da svi znaju da treba nešto preduzeti, ali da niko ništa ne čini da Valjevo prodiše, i kao da za to niko ne mari! 

 

Svesni su i ovi mladi ljudi da njihove akcije ne mogu rešiti višegodišnji problem aerozagađenja, ali veruju da će svojim porukama skrenuti pažnju i probuditi savest onih u čijim je rukama vazduh Valjeva.

Da Valjevo prodiše

Da Valjevo prodiše (Foto: Đorđe Đoković)

Da Valjevo prodiše

Da Valjevo prodiše (Foto: Đorđe Đoković)

Da Valjevo prodiše

Da Valjevo prodiše (Foto: Đorđe Đoković)

Podaci pokazuju da Valjevci udišu vazduh treće kategorije i da je Valjevo jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji po koncentraciji PM-10 čestica koje predstavljaju mešavinu organskih i neorganskih materija poreklom iz dizel-motora, letećeg pepela, mineralne prašine, metalnih para, dima.

 

Povećana koncentracija PM-10 čestica, u prethodne četiri godine, evidentirana je tokom 150 do 170 dana godišnje. 

 

Na skupu u Gradskoj upravi o zaštiti životne sredine, održanom prošlog decembra, dakle pre skoro godinu dana, kome je prisustvovao i ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, rečeno je da individualna ložišta, koja čine 85 posto od ukupnog broja u gradu, u velikoj meri utiču na povećanje koncentracije čađi koja u grejnoj sezoni prelazi granične vrednosti 10 do 15 dana mesečno.

 

Ministar Trivan je bio šokiran podacima i zabrinuto je poručio da "Valjevo problem aerozagađenja mora što hitnije da reši". Još zabrinutije je konstatovao da je situacija "dramatično loša“.

"Vi ćete se pogušiti na kraju. Dajte da razgovaramo i nađemo rešenje. Ministarstvo će da pomogne", obećao je ministar Trivan pre skoro godinu dana.

 

Rešenje još uvek nije pronađeno, Ministarstvo nije pomoglo, a gradsko rukovodstvo nema rešenje. U Programu korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva, koji ove godine iznosi 48,6 miliona dinara, nema projekata koji bi smanjili aerozagađenje.

 

U ovoj godini je manje novca, nego lane, planirano za opremaje Toplane u cilju smanjenja emisije štetnih gasova, tek dva miliona dinara, dok je prošle godine bilo izdvojeno 6,8 miliona dinara. 

 

Odnos gradske vlasti prema zaštiti životne sredine i ekoligiji, vidi se i u tome što su članovi Gradskog veća tek iz trećeg pokušaja, na sednici u maju usvojili Program korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine grada Valjeva. Taj Program trebalo je usvojiti početkom februara.

Da Valjevo prodiše

Da Valjevo prodiše (Foto: Đorđe Đoković)

Aktuelno

Zubno (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 29. septembra 28.09.2024

Preventivni stomatološki pregledi

Zdravlje usta i zuba su u fokusu ovog vikenda pa su i preventivni pregledi skoncentrisani na stomatološke službe Zdravstevnog centra Valjevo. Od 8 do 17 časova pregledi za trudnice, porodilje (do...

Izložba cveća u Parku na Jadru (april) (foto: Kolubarske.re)
U Parku Vide Jocić na Jadru 27.09.2024

Izložba cveća i sadnog materijla

U Parku Vide Jocić na Jadru danas će biti otvorena jesenja izložba cveća i sadnog materijala u organizaciji preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" i grad Valjevo. Svečano otvaranje je najavljeno...