Napušteno zdanje na Desankinom vencu (2018.) (foto: Đorđe Đoković)
Napušteno zdanje na Desankinom vencu (2018.) (foto: Đorđe Đoković)
31.10.2018, 07:41

"Procesor Elektronika" tužio Grad za naknadu štete

č: | fb:

Valjevska firma "Procesor Elektronika", kao jedan od članova grupe za izvođenje radova na rekonstrukciji i adaptaciji zgrade na Desankinom vencu, tužio je Grad za naknadu štete, saznaju Kolubarske.rs.

 

U Gradskoj upravi nam je potvrđeno da je firma "Procesor elektronika" tužila Grad i da je već održano jedno ročište, ali niko nije želeo da govori o detaljima tužbe.

 

Kolubarske.rs nezvanično saznaju da je valjevska fima koja se bavi elektro instalacijama i javnom rasvetom tužila Grad Valjevo za naknadu štete pretrpljene zbog neizvršenja ugovora o izvođenju radova na rekonstrukciji i adaptaciji objekta na Desankinom vencu, koji su 6. aprila 2017. godine sklopili Grad Valjevo i grupa ponuđača na čijem je čelu GP "Kompresor ing".

 

Prema nezvaničnim informacijama firma "Procesor Elektronika" je za potrebe ugovorenih radova nabavila materijal i opremu u vrednosti od oko 2,5 miliona dinara. 

 

S obzirom na to da se radi o posebnoj elektro opremi, kablovima i lampama koje su uskonamenski nabavljene prema projektu rekonstrukcije starog zdanja, i čija prepodaja nije moguća, "Procesor Elektronika" smatra da je oštećen time što je Grad obustavio radove i što ne izvršava svoje obaveze preuzete ugovorom.

Unutrašnjost zdanja na Desankinom vencu

Unutrašnjost zdanja na Desankinom vencu (Foto: Đorđe Đoković)

Unutrašnjost zdanja na Desankinom vencu

Unutrašnjost zdanja na Desankinom vencu (Foto: Đorđe Đoković)

  

Radovi, čija je vrednost oko 25,4 miliona dinara bez PDV-a, počeli su 16. maja 2017. godine, a rok za izvođenje je bio 40 kalendarskih dana. Međutim prekinuti su 7. juna zbog, kako je tada u Gradskoj upravi rečeno, "dodatnih intervencija, koje nisu bile planirane prvobitnim projektom, ali su se u toku radova pokazale kao neophodne".

 

Tada je iz Gradske uprave najavljeno da će vrlo brzo biti urađeno preprojektovanje i raspisana javna nabavka za te dodatne radove, kako bi rekonstrukcija objekta bila nastavljena najkasnije do kraja avgusta 2017. godine.

 

Kako su Kolubarske.rs ranije pisale, izmena projekta je urađena i predata Gradu 15. decembra prošle godine, a Odeljnje za građevinsko zemljište i infrastrukturu je pripremilo dokumentaciju i poslalo zahtev za raspisivanje javne nabvake za dodatne radove na zgradi na Desankinom vencu, a procenjena vrednost radova je oko 2,4 miliona dinara.

 

Bilo je najavljeno da će radovi biti nastavljeni početkom ove godine, međutim, Grad sve do danas nije raspisao javnu nabavku za dodatne radove, niti su ti radovi i novac za njih planirani u budžetu za 2018. godinu.

  

U Gradskoj upravi niko nije želeo da odgovori na pitanje zbog čega su, a očigledno je da jesu, odustali od rekonstrukcije nekada lepog zdanja prve Valjevske banke, kasnije Narodne štedionice, u kojoj su godinama bili Radio Valjevo i nedeljnik Napred, niti su hteli da odgovore na pitanje do kada će taj napušteni i ruinirani objekat, a nekada jedan od najlepših, biti u jadnom stanju u kakvom je danas.

  

Kolubarske.rs nezvanično saznaju da radovi nisu nastavljeni, niti će biti, zbog sukoba između gradonačelnika Slobodana Gvozdenovića (SNS) i bivšeg zamenika gradonačelnika Dragana Jeremića (SPS).

 

Prema rečima našeg sagovornika iz Gradske uprave "sve projekte, koje je inicirao i započeo bivši zamenik gradonačelnika, je stopirao gradonačelnik i njegovi najnoviji saradnici koji smatraju da su Jeremićevi projekti nerealni i da ne treba trošiti pare na njih, a jedan od takvih projekata je i rekonstrukcija zdanja na Desankinom vencu".

 

Naš sagovornik podseća da je Gvozdenović prošle godine "sa obe ruke" podržao rekonstrukciju zgrade na Desankinom vencu i nameru da tu budu preseljeni kabineti gradonačelnika i njegovog zamenika. Tada su čelnici grada govorili da "Valjevo zaslužuje da, poput većine gradova u Srbiji, ima reprezentativni objekat u kome bi bili kabineti čelnih ljudi grada i svečana sala".

Pogled na zdanje iz dvorišta

Pogled na zdanje iz dvorišta (Foto: Đorđe Đoković)

Pogled na zdanje iz dvorišta

Pogled na zdanje iz dvorišta (Foto: Đorđe Đoković)

 

Da gradsko rukovodstvo nema nameru da nastavi započete radove potvrđuje i dopis koji je upućen pre tri dana GP "Kompresor ing". Umesto da, kao vlasnik objekta i investitor koji je prekinuo radove, obezbedi novac i omogući izvođačima nastavak radova u skladu sa ugovorom, Grad Valjevo od njih traži da "čuvaju objekat od propadanja".

 

"Potrebno je da preduzmete adekvatne mere da bi obezbedili objekat od daljeg propadanja i neovlaščenog ulaska. Neophodno je da zatvorite sve prozore kao i ulazna vrata koja treba da se zaključaju, a ograđeni deo gradilišta da uredite tako što ćete očistiti šut i prljavštinu i ukloniti rastinje", navodi se u dopisu koji je Grad uputio GP "Kompresor ing".

 

Zanimljivo je da se Grad tek sada, 16 meseci nakon što je prekinuo radove, setio da bi trebalo zaštititi objekat od daljeg propadanja, ali ne nastavkom radova, nego zaključavanjem vrata.

Aktuelno

Zubno (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 29. septembra 28.09.2024

Preventivni stomatološki pregledi

Zdravlje usta i zuba su u fokusu ovog vikenda pa su i preventivni pregledi skoncentrisani na stomatološke službe Zdravstevnog centra Valjevo. Od 8 do 17 časova pregledi za trudnice, porodilje (do...

Izložba cveća u Parku na Jadru (april) (foto: Kolubarske.re)
U Parku Vide Jocić na Jadru 27.09.2024

Izložba cveća i sadnog materijla

U Parku Vide Jocić na Jadru danas će biti otvorena jesenja izložba cveća i sadnog materijala u organizaciji preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" i grad Valjevo. Svečano otvaranje je najavljeno...