Akcija da Valjevo prodiše (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Akcija da Valjevo prodiše (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
27.11.2018, 07:48

Umesto vazduha i ove zime udisaćemo čađ

č: | fb:

Valjevo je u dane vikenda, naročito u nedelju popodne, bilo obavijeno dimom, a u pojedinim delovima grada nije moglo da se diše zbog veće količine čađi u vazduhu. Na društvenim mrežama pojavila se i informacija da je Valjevo, ne samo najzagađeniji grad u Srbiji, nego je neslavni rekorder i u Evropi.  

 

U Zavodu za javno zdravlje kažu da naš grad u petak i subotu, sudeći prema podacima sa tri merna mesta – centar grada, Peti puk i Novo Valjevo, nije bio prekomerno zagađen, kada su u pitanju čađ, sumpor dioksid i azot dioksid. Kakav smo vazduh udisali u nedelju ne može se pouzdano reći s obzirom na to da se merenje kvaliteta vazduha nedeljom ne radi.

 

Dr Đorđe Vuković iz Zavoda za javno zdravlje za Kolubarske.rs kaže da je u petak i subotu bila povećana koncentracija čađi u vazduhu, ali nije prešla maksimalno dozvoljenu vrednost koja iznosi 50 mikrograma po kubnom metru, dok je koncentracija sumpor dioksida i azot dioksida bila u granicama normale.

 

Merenja su pokazala da je koncentracija čađi bila blizu maksimalno dozvoljne vrednosti u subotu 24. novembra na sva tri merna mesta – u centru grada iznosila je 47 mikrograma po kubnom metru, isto toliko i na Petom puku, dok je u Novom Valjevu izmereno 46 mikrograma čađi po kubnom metru. Dr Vuković kaže da je čađi u vazduhu u petak bilo značajno manje; od 4 mikrograma po metru kubnom, koliko je izmereno na mernom mestu Peti puk, do 8 mikrograma po metru kubnom u centru grada i Novom Valjevu.

 

Azot dioksida najviše je bilo u subotu u centru grada gde je izmereno 65 mikrograma po metru kubnom, što je, prema tabeli, "prihvatljiva" koncentracija. Preko 125 mikrograma po metru kubnom je "jako zagađen" vazduh.

Valjevo u dimu, nedelja 25.11.2018.

Valjevo u dimu, nedelja 25.11.2018. (Foto: Kolubarske.rs)

 

Podaci koji su objavljeni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je prisustvo PM-10 čestica u Valjevu već danima iznad dozvoljene vrednosti, čak je koncentracija tih čestica u subotu 24. novembra u 18 časova iznosila 274 mikrograma po kubnom metru, što je "jako zagađen" vazduh.

 

Dr Đorđe Vuković kaže da nema podatak koliko ima PM-10 čestica, zbog toga što Zavod za javno zdravlje ove godine ne meri koncentraciju PM-10 čestica u vazduhu jer to od njih nije tražio Grad.

 

Naime, u javnoj nabavci "usluga merenja parametara kvaliteta vazduha" koju je raspisao Grad, traženo je da se meri koncentracija sumpor dioksida, čađi i azotovih oksida, i to na mernim mestima Novo Valjevo i Peti puk.

 

Dr Vuković kaže da je Zavod prošle godine merio i koncentraciju PM-10 čestica, ali ne zna zbog čega je to ove godine izostavljeno. Dodaje da postoje tehnički uslovi, a na pitanje koliko bi koštala i ta kontrola, dr Vuković kaže od 300 do 400 hiljada dinara.   

 

Što se tiče rezultata, koje Agencija za zaštitu životne sredine objavljuje na svom sajtu, dr Vuković kaže da su to neverifikovani podaci, nisu potvrđeni, što naravno ne znači da u Valjevu nije povećana koncentracija tih štetnih čestica.

 

Navodi i da postoji 45 mernih mesta u Srbiji, a da se samo na 13 meri koncentracija PM-10 čestica, tako da nije poznato kakva je sutuacija u drugim gradovima.

 

Dr Đorđe Vuković nije želeo da komentariše informaciju objavljenu na društvenim mrežama da je Valjevo najzagađeniji grad u Evropi. Kaže da on ta saznanja nema, kao i da kod nas nema podataka o kvalitetu vazduha u evropskim gradovima, otuda nije moguće porediti.

Smog u Valjevu

Smog u Valjevu (Foto: Đorđe Đoković)

 

Prema uredbi o utvrđivanju liste kategorija kvaliteta vazduha po zonama i aglomeracijama na teritoriji Srbije, Valjevo je u trećoj kategoriji. Pored našeg grada, tu su još Beograd, Užice, Kragujevac, Sremska Mitrovica i Subotica.

 

Zavod za javno zdravlje kvalitet vazduha u Valjevu meri ponedeljkom, sredom i petkom, izveštaj sa tumačenjem rezultata, Gradu dostavlja jednom mesečno, a ukoliko postoje prekoračenja gornjih i tolerantnih vrednosti izveštaj se dostavlja na dnevnom nivou.

 

Preduzimanje mera za smanjenje aerozagađenja u Valjevu nije u nadležnosti Zavoda za javno zdravlje. To je posao i zadatak loklane samouprave. Šta je učinjeno i koliko gradsko rukovodstvo radi na tome da vazduh koji dišemo bude bar druga kategorija, pitanja su za čelnike Valjeva na koja ćemo pokušati da dobijemo odgovor.

Aktuelno

Zubno (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 29. septembra Pre 1 dan 3 sati

Preventivni stomatološki pregledi

Zdravlje usta i zuba su u fokusu ovog vikenda pa su i preventivni pregledi skoncentrisani na stomatološke službe Zdravstevnog centra Valjevo. Od 8 do 17 časova pregledi za trudnice, porodilje (do...

Izložba cveća u Parku na Jadru (april) (foto: Kolubarske.re)
U Parku Vide Jocić na Jadru 27.09.2024

Izložba cveća i sadnog materijla

U Parku Vide Jocić na Jadru danas će biti otvorena jesenja izložba cveća i sadnog materijala u organizaciji preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" i grad Valjevo. Svečano otvaranje je najavljeno...