Tešnjar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
Tešnjar (ilustracija) (foto: Đorđe Đoković)
28.11.2018, 07:44

Građani Gradu uručili opomenu pred tužbu

č: | fb:

Žitelji Birčaninove i okolnih ulica u Tešnjaru, kao i dela Knez Miloševe ulice, podneli su Gradu Valjevu opomenu pred tužbu, a ukoliko Grad ne preduzme potrebne mere, podneće tužbu za naknadu nematerijalne štete.

 

Podnosioci ove opomene, njih 141, navode da su bili uzaludni svi njihovi dosadašnji pokušaji da Grad reaguje i reši višegodišnji problem nepodnošljive buke iz ugostiteljskoh objekata, i da je ovo jedan od načina da zaštite sebe i svoja ustavom garantovana prava.

 

Preglasna muzika sa jakim ozvučenjem u ugostiteljskim objektima, koji se uglavnom nalaze u sklopu stambenih zgrada ili sasvim uz njih, u večernjim i noćnim satima remeti normalan život stanara ovih delova grada.

 

Oni su se proteklih godina nebrojeno puta obraćali inspekcijskim službama, Gradskoj upravi i čelnicima grada, podnosili su i peticije. Preko udruženja građana "Stari grad – Tešnjar" obraćali su se gradonačelniku i načelnicima inspekcijskih službi, te su u skladu sa postignutim dogovorom na sastanku sa gradonačelnikom, podneli predlog rešenja za postojeći problem, ali još uvek nisu dobili nikakav odgovor.

 

U opomeni pred tužbu, žitelji stare čaršije i trgovačke ulice su naveli podatke koji potvrđuju da je nivo buke značajno iznad graničnih vrednosti i to one koja je propisana Odlukom o zaštiti od buke na teritoriji Valjeva po kojoj je Tešnjar svrstan u prvu zonu, dok je Kneza Miloša ulica u petoj zoni.

 

Prema zvaničnim merenjima, koja je uradio Zavod za javno zdravlje Šapca u junu 2017. godine, u delu Tešnjara između restorana "Intermeco" i "Jefimija", nivo buke u toku noći iznosio je 83 decibela, što je za 43 decibela više od granične vrednosti buke za noć propisane Uredbom i Odlukom o zaštiti od buke na teritoriji Grada Valjeva. U pešačkoj zoni, na uglu Kneza Miloša i Dušanove ulice, nivo buke u toku noći iznosio je 67 decibela, što je za 12 decibela više od graničnih vrednosti buke za noć. Skoro identični rezultati su bili i u oktobru prošle godine.

 

Merenjem nivoa buke, koje je u septembru ove godine uradio Institut IMS AD Beograd za teritoriju Valjeva, takođe je utvrđeno da u navedenim zonama grada nivo buke prelazi dozvoljene granične vrednosti. Naročito je povišen nivo buke u noćnim satima i to daleko iznad graničnih vrednosti, a "što se može pripisati buci koja potiče od noćnih klubova i kafića iz ulice u kojoj se nalazi samo merno mesto".

 

Podnosioci opomene pred tužbu podsećaju da je za inspekcijski nadzor nad primenom Zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini nadležna inspekcija za zaštitu životne sredine, koja je, između ostalog, ovlašćena da podnosi prekršajne prijave, naredi otklanjanje nepravilnosti, zabrani ili ograniči korišćenje izvora buke, zabrani obavljanje delatnosti i ostalih aktivnosti u objektu koji zbog buke ometaju odmor i noćni mir na vremenski period od 30 dana, odnosno 60 dana u slučaju ponovljenog ometanja bukom.

 

Nažalost, navode žitelji, inspekcija za zaštitu životne sredine nije postupala u skladu sa svojim ovlašćenjima, s obzirom na to da je za sve ove godine samo nekoliko puta reagovala na prijave građana i to tako što je "naložila ugostiteljskim radnjama da nivo buke svedu na dozvoljene vrednosti".

 

Stanarima glasna muzika u značajnoj meri narušava Ustavom zagarntovana prava na mirno uživanje svojine i na zdravu životnu sredinu.

 

"Zbog propuštanja Grada Valjeva da nam pruži zaštitu i sprovede poslove koji su mu povereni, trpimo nematerijalnu štetu u vidu povrede prava ličnosti, i to povredu prava na neometano uživanje imovine, prava na zdravu životnu sredinu, prava na poštovanje privatnog i porodičnog života, doma i prepiske, kao i prava na zaštitu fizičkog i pshičkog zdravlja", navode žitelji Tešnjara i Knez Miloševe ulice, podnosioci opomene pred tužbu.

 

Naglašavaju da su ugroženi do te mere, da je usled "noćne torture njihovo svakodnevno funkcionisanje otežano" i da je "neprihvatljivo da se tretiraju kao građani drugog reda, te da se i pored postojanja navedenih propisa njihova prava krše i povređuju".

 

Zato zahtevaju od Grada Valjeva da pod hitno, primenjujući propise u ovoj oblasti, kao i eventualnim donošenjem novih propisa, reši postojeći problem buke u ovim gradskim zonoma i time spreči dalje povređivanje prava ličnosti građana i narušavanje njihovog zdravlja.

 

"Ukoliko Grad Valjevo ne preduzme potrebne mere iz svoje nadležosti, nadležnom sudu podnećemo tužbu za naknadu nematerijalne štete, koja će, imajući u vidu broj građana čija su prava povređna, biti znatne visine, što se odnosi i na troškove sudskog postupka. Stoga je potrebno da preduzmete sve mere iz svoje nadležnosti kako bi postojeći problem bio efikasno i brzo rešen, a sve u cilju zaštite građana i njihovih prava", navode žitelji Tešnjara i dela Knez Miloševe ulice u opomeni pred tužbu koju su preko advokata Jane Aćimović Planojević podneli Gradu.

Aktuelno

Zubno (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 29. septembra Pre 1 dan 3 sati

Preventivni stomatološki pregledi

Zdravlje usta i zuba su u fokusu ovog vikenda pa su i preventivni pregledi skoncentrisani na stomatološke službe Zdravstevnog centra Valjevo. Od 8 do 17 časova pregledi za trudnice, porodilje (do...

Izložba cveća u Parku na Jadru (april) (foto: Kolubarske.re)
U Parku Vide Jocić na Jadru 27.09.2024

Izložba cveća i sadnog materijla

U Parku Vide Jocić na Jadru danas će biti otvorena jesenja izložba cveća i sadnog materijala u organizaciji preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" i grad Valjevo. Svečano otvaranje je najavljeno...