Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
Slobodan Gvozdenović (foto: Đorđe Đoković)
26.03.2019, 07:29

"Neustrašivi" gradonačelnik Valjeva odgovoran samo svojoj SNS

č: | fb:

Uprkos tome što je pet novinarskih udruženja Srbije gradonačelniku Valjeva Slobodanu Gvozdenoviću uputilo zahtev da obustavi javnu nabavku za kupovinu usluga informisanja, jer, kako su naveli, "u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima proizvodnja medijskih sadržaja sufinansira se isključivo putem javnih konkursa, a ne putem javne nabavke", Gvozdenović nije odustao od te javne nabavke.

 

I Ministarstvo kulture i informisanja je saglasno da se usluge informisanja ne mogu kupiti preko javne nabavke, nego se proizvodnja medijskih sadržaja sufinansira isključivo putem javnih konkursa.

 

Kada je ministar kulture i informisanja  Vladan Vukosavljević pre desetak dana posetio Valjevo, pitala sam kako komentariše javnu nabavku usluge informisanja javnosti koju je raspisao gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović. Ministar je tada odgovorio da "nije bliže upoznat sa tom temom", pa da pitanje prosledim mejlom, a on će "pisanim putem odgovoriti".

 

U odgovoru Pres službe Ministarstva kulture i informisanja piše da je moguće da organi lokalne samouprave raspišu javnu nabavku za nabavku usluga informisanja javnosti kao što je usluga objavljivanja javnog poziva za konkurse i prenošenje skupštinskih zasedanja.

 

"Primer je ugovor koji sklapa Ministarstvo kulture i informisanja sa izdavačem medija, koji je izabran na javnoj nabavci, radi pružanja usluge izdavanja javnog poziva za konkurse koje sprovodi Ministarstvo. Takođe, prenos skupštinskih zasedanja ne predstavlja projekat proizvodnje medijskog sadržaja u smislu Zakona o javnom informisanju i medijima, već naručenu uslugu kojom se obezbeđuje da sednice Skupštine  budu javne, odnosno da javnost bude obaveštena o radu ovog organa", navodi se u odgovoru Ministarstva kulture i informisanja.

 

S obzirom na to da u javnoj nabavci usluge informisanja javnosti, gradonačelnik Slobodan Gvozdenović traži da građani Valjeva budu informisani o njegovom radu, radu Skupštine grada, Gradske uprave, javnih preduzeća i ustanova, i da se promovišu Divčibare, evidentno je da se ne radi o uslugama objavljivanja oglasa i poziva, i skupštinskih prenosa, otuda je ta javna nabavka nezakonita.

 

Međutim, i pored toga, javna nabavka je realizovana, tako da je gradonačelnik Gvozdenović pre četiri dana doneo odluku da ugovor potpiše sa preduzećem "In Network Solutin“ Novi Beograd, čiji je vlasnik i direktor Zorica Jelača, kome će platiti 4.140.000 dinara bez PDV-a za uslugu informisanje javnosti.

 

Gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović (SNS) je za protekle dve godine i devet meseci, koliko je na čelu Valjeva, zloupotrebljavao svoj položaj, trošio nenamenski novac iz gradske kase mimo skupštinskih odluka, ponajviše isplatama iz tekuće budžetske rezerve, o čemu su Kolubarske.rs pisale.

 

Gvozdenović je plaćao i usluge koje po zakonu ne bi mogao, ali ni smeo da plaća, poput koncerata, snimanja filmova, "usluga informisanja". Osim reakcije javnosti i novinarskih udruženja izostala je reakcija nadležnih organa.

 

Gvozdenović, koji je predsednik valjevskih naprednjaka, u javnim nastupima govoreći o svom radu redovno se poziva na Srpsku naprednu stranku i predsednika IO SNS Darka Glišića, koji ga "podržavaju u svemu što radi!".

 

Aktuelno

Zubno (foto: Đorđe Đoković)
U nedelju 29. septembra Pre 14 sati 54 minuta

Preventivni stomatološki pregledi

Zdravlje usta i zuba su u fokusu ovog vikenda pa su i preventivni pregledi skoncentrisani na stomatološke službe Zdravstevnog centra Valjevo. Od 8 do 17 časova pregledi za trudnice, porodilje (do...

Izložba cveća u Parku na Jadru (april) (foto: Kolubarske.re)
U Parku Vide Jocić na Jadru 27.09.2024

Izložba cveća i sadnog materijla

U Parku Vide Jocić na Jadru danas će biti otvorena jesenja izložba cveća i sadnog materijala u organizaciji preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" i grad Valjevo. Svečano otvaranje je najavljeno...