Dezinfekcija (foto: Đorđe Đoković)
Dezinfekcija (foto: Đorđe Đoković)
21.04.2020, 07:08

Ako ste znali, šta ste čekali?

č: | fb:

U periodu koji je prethodio pojavi korona virusa, pandemiji i uvođenju vandrednog stanja u Srbiji i našem Valjevu, od gradskih čelnika mogli smo da čujemo da imamo "najbolji budžet" u Srbiji. U novonastalim okolnostima, iz takvih pređašnih tvrdnji valjevskih vlastodržaca, može se reći da javnosti zapravo poručuju: "Ne boj se narode, kasa je puna para. Pitajte agenciju Mudis!".

 

I tada i sada, bio sam među onima koji su vrteli glavom na svako obmanjivanje lokalne javnosti sa pričom o "najboljem budžetu" u Srbiji. I nisam samo vrteo glavom nego sam, na takve manipulacije, više puta ukazivao stručno, odgovorno i javno. I u ovim okolnostima, smatram svojom obavezom da javnosti uputim jedan predlog za koji mislim, da može biti od koristi našim sugrađanima.

 

Pandemija će izazvati ogromne posledice po građane i sam grad Valjevo. Na to ukazuju mnoge činjenice, a neke od posledica imamo prilike da već čujemo, vidimo i osetimo.

 

Prvu činjenicu smo čuli iz usta predsednika ove države u izjavi "U Valjevu smo napravili mnogo, mnogo gluposti"(1), što je rezultiralo time da je Valjevo postalo jedno od žarišta virusa u Srbiji (2), a teška posledica takvog postupanja je veliki postotak u broju umrlih i zaraženih osoba, posmatrano u odnosu na broj stanovnika našeg grada. Ovome treba pridodati i pokazanu nedovoljnu sposobnost lokalnog rukovodstva da blagovremeno i efikasno upravlja nastalom krizom.

 

Druga posledica se odnosi na privremeni prekid rada lokalnih malih preduzetnika (3) koji bi, kod nekih od njih zbog nemogućnosti da prežive, mogao da se završi trajnim prekidom rada.

 

Treća posledica se odnosi na privremeni prekid rada srednjih i velikih kompanija (4) iz našeg grada.

 

Četvrta posledica se odnosi na povećanje nezaposlenosti (bilo bi dobro da se zna koliko je ljudi od uvođenja vandrednog stanja ostalo bez posla), koja će, u narednom periodu, najteže pogoditi naše siromašne i bolesne sugrađane. 

 

Peta posledica se odnosi na privremenu obustavu naplate usluga nekih od javnih službi (5) – obdanište, parking, što će se negativno odraziti na njihove prihode.

 

Šesta posledica će se svesti na očekivan realan (daj Bože da ne bude drastičan) pad prihoda budžeta Grada Valjeva, kao rezultat napred navedenog, s jedne strane, i pojedinih mera državne pomoći u borbi protiv korona virusa (umanjenje, oslobadjanje ili odlaganje plaćanja poreza i drugih obaveza), s druge.

 

Vrlo je verovatno da će se u narednom periodu, dok bude trajala borba sa korona virusom, pojaviti i druge negativne posledice pandemije. I to će biti izraženije ukoliko bi ona nailazila u talasima, prolazila i vraćala se.   

 

U sukobu očiglednih "zdravstvenih" problema sa nastajućim i narastajućim "ekonomskim" problemima, lokalno rukovodstvo će se suočavati sa brojnim dilemama prilikom izbora mera koje će preduzimati. U takvim situacijama mora pokazivati visok nivo razuma i stručnosti. Ali i blagovremenosti u preduzimanju potrebnih mera.

 

Sve tekuće okolnosti i navedene očekivane posledice nameću obavezu rukovodstvu Grada Valjeva da stvori lokalni zaštitni krizni mehanizam, koji neće sadržavati samo "zdravstvene" već i "ekonomske" odgovore na epidemiju koja hara i uzima danak.

 

Jedan od mogućih "ekonomskih" odgovora, koji bi sadržavao lokalni zaštitni krizni mehanizam je privremena obustava izvršenja lokalnog budžeta zbog očekivanog smanjenja budžetskih prihoda. Zakonski osnov za ovakvu meru, lokalno rukovodstvo ima u članu 62. Zakona o budžetskom sistemu. Takva mera je, po mom mišljenju, nužna u izazovu sa kojim se Grad Valjevo suočava, kada nije lako proceniti koliki će biti pad budžetskih prihoda, kada je potrebno zaustaviti plaćanja i preuzimanje novih obaveza, kada se raspoloživi budžet mora prilagođavati prioritetnim potrebama (zdravstvenim, socijalnim, pomoć porodicama) i drugim potrebama koje su izazvane pandemijom.

 

Lokalni vlastodršci moraju da budu svesni činjenice da ne brinu o ljudima tako što nemaju novac za zaštitna sredstva medicinskog osoblja, a imaju za manifestacije i projekte za koje u ovom trenutku niko ne zna, ni da li će moći da se održe, ni da li će neko moći da bude njihov učesnik. Zato odluka nadležne gradske komisije da u sadašnjoj situaciji, budžetskim sredstvima podrži 39 manifestacija i projekata (6), pre podseća na odluku članova orkestra sa Titanika da ne prestaju da sviraju ni kad im voda polako ulazi u usta, nego na neku razumnu, razložnu i odgovornu odluku.     

 

Ne treba zabijati glavu u pesak, ne treba stvarati paniku već valjevskoj javnosti treba OTVORENO reći šta da očekuje i šta lokalno rukovodstvo namerava da uradi povodom očekivanih posledica.

 

Građani, građanke, mali preduzetnici, veliki biznisi, jednom rečju – Valjevo, mora da (pre)živi. Na sveobuhvatni zaštitni krizni mehanizam gradskog rukovodstva ne sme da se dugo čeka. Bilo bi dobro da se potrudite da posle ovog predloga ne bude – ako ste znali, šta ste čekali!

_____________

  1. Videti na https://www.kolubarske.rs/sr/vesti/valjevo/9449/Vu%C4%8Di%C4%87-U-Valjevu-smo-napravili-mnogo-mnogo-gluposti.htm#/comments
  2. Videti na https://www.blic.rs/vesti/drustvo/kako-je-valjevo-sa-svojih-90000-stanovnika-postalo-zariste-korona-virusa-u-srbiji-sve/qx2yypx
  3. Videti na: https://www.kolubarske.rs/sr/vesti/valjevo/9407/Zatvaraju-se-kafi%C4%87i-pijace%E2%80%A6-skra%C4%87eno-radno-vreme-za-pekare-prodavnice-apoteke.htm
  4. Videti na: https://www.vamedia.info/2020/03/krusik-radi-kovacki-centar-obustavio-poslovanje/ ; https://www.vamedia.info/2020/04/krusik-nece-raditi-od-13-do-27-aprila/ ; https://www.seebiz.eu/tvrtke/gorenje-valjevo-produzava-obustavu-proizvodnje-do-13-aprila/228950/ ; https://www.kolubarske.rs/sr/vesti/valjevo/9421/Gorenje-prekinulo-proizvodnju-na-dve-nedelje.htm
  5. Videti na: https://www.kolubarske.rs/sr/vesti/valjevo/9502/ ; https://www.kolubarske.rs/sr/vesti/valjevo/9411/
  6. Videti na: https://www.vamedia.info/2020/04/i-ponovo-di-fest-u-najvise-para-700-000-dinara/ ; https://www.vamedia.info/2020/04/29-miliona-iz-budzeta-za-udruzenja-gradjana/

 

Aktuelno

Izložba cveća u Parku na Jadru (april) (foto: Kolubarske.re)
U Parku Vide Jocić na Jadru Pre 12 sati 17 minuta

Izložba cveća i sadnog materijla

U Parku Vide Jocić na Jadru danas će biti otvorena jesenja izložba cveća i sadnog materijala u organizaciji preduzeća "Agrorazvoj – valjevske doline" i grad Valjevo. Svečano otvaranje je najavljeno...