Kafić (foto: Đorđe Đoković)
05.05.2020, 07:29
Ponovo rade kafići i restorani
Nakon mesec i po dana ugostiteljski objekti su dobili zeleno svetlo za otvaranje. Prvog dana nakon zabrane rada nisu svi restorani i kafići u Valjevu bili otvoreni, niti su oni koji su skinuli katance sa vrata imali veliki broj gostiju.
U glavnoj Karađorđevoj ulici od 18 kafića bilo je otvoreno osam, u baštama, koje su nekada bile prepune, tek nekoliko gostiju. Možda je na manji broj uticalo to što je dan, uprkos suncu, bio prohladan.
Za rad ugostiteljskih objekata važe posebna pravila, pored ostalog zaposleni moraju da nose maske i rukavice, gosti u ugostiteljske objekte moraju ulaziti sa maskom, a bez maski mogu boraviti samo dok su za svojim stolom, na ulazima moraju biti dezobarijere, a na stolovima sredstva za dezinfekciju. I u baštama i u zatvorenom mora se omogućiti razmak od najmanje dva metra između gostiju. Gde to nije moguće, moraju biti postavljene pregrade od pleksiglasa.
Ugostitelji koji nisu otvorili svoje kafiće i restorane u Karađorđevoj ulici kažu da će to učiniti nakon ukidanja vanrednog stanja, jer tada očekuju veći broj gostiju, ali i ukidanje zabrane kretanja tako da će moći da rade i nakon 18 časova. Nadaju se i da će još neke mere biti ublažene, pre svega one koje se odnose na socijalnu distancu.
Kažu da u ovakvim uslovima, mali broj stolova, mali broj gostiju, kraće radno vreme, mogu samo da imaju veliki trošak. Dodaju da su oni, koji su vlasnici lokala, u nešto povoljnijem položaju od onih koji su zakupci jer oni moraju platiti mesečnu kiriju.
Ugostitelji koji su otvorili svoje objekte kažu da su to učinili da bi "konačno radili", ali i zbog toga što su se "zaželeli gostiju a, čini im se, i gosti njih". Saglasni su da "malo stolova znači mnogo troškova" i veruju da to pravilo distance neće trajati dugo.
Gosti kažu da su "jedva dočekali" da posle mesec i po dana popiju kafu u svom omiljenom kafiću. "To nam je baš nedostajalo", dodaju. Misle da su neka pravila, koja moraju poštovati, bespotrebna, a posebno im smetaju ti "raštrkani stolovi". Doduše u nekim baštama stolovi nisu bili "raštrkani", nego su postavljeni na manjoj razdaljini od dva metra i to posebno u malim baštama gde bi, ako bi se poštovalo pravilo, bilo tek dva-tri stola.
Među prvim merama koje je doneo valjevski Štab za vanredne situacije bilo je zatvaranje ugostiteljskih objekata. Kafići i restorani nisu radili od 18. marta i mnogi ugostitelji su to vreme iskoristili da rekonstruišu ili okreče svoje objekte.