Dragiša Medenica (foto: Đorđe Medenica)
Dragiša Medenica (foto: Đorđe Medenica)
25.08.2022, 09:34

Dragiša Medenica (1932-2022)

č: | fb:

Danas je u Valjevu preminuo Dragiša Medenica, majstor fotografskog zanata, višegodišnji fotoreporter valjevskog nedeljnika Napred.

 

Rođen je u Kolašinu, od majke Zorice i oca Luke. Fotografijom kao stalnim zanimanjem bavio se od 1947, zvanje majstor fotografskog zanata dobio je 1965. godine, a potom i zvanje majstor umetničke fotografije.

 

Doselio se u Valjevo 1961. godine i najpre je radio u Kulturno-propagandnom centru Sreza. U nedeljnik Napred za stalnog fotoreportera prešao je 1963, mada se novinskom fotografijom bavio i ranije. Osam godina je radio kao snimatelj u valjevskom dopisništvu Televizije Beograd.

 

Učestvovao je na preko 450 kolektivnih izložbi novinske i umetničke fotografije na kojima je dobio više od 100 nagrada. Imao je 35 samostalnih izložbi. 

 

Fotoaparatom je beležio važne događaje i ljude iz Valjeva koje je ovekovečio u monografijama "Valjevo, grad i okolina" i "Desanka Maksimović u zavičaju". Tokom njegovog tromesečnog boravka u SAD nastala je foto-monografija "Kroz američki Zapad".

 

Fotografije koje je Dragiša Medenica stvarao izuzetno su značajne za Valjevo i ceo Kolubarski okrug, jer su zabeležile razvoj grada, događaje, ljude. Na njegovim fotografijama su ovekovečeni prizori iz prošlosti Valjeva, što predstavlja značajnu arhivsku građu. Fotografija "Šumadijski čaj" je uvrštena u postavku muzeja fotografije u mestu Serdanioli kod Barselone.

 

Dragiše Medenica je odlikovan Ordenom rada sa srebrnim vencem, dobitnik je nagrade Valjevske opštine za 2005. godinu.

 

Svoj umetnički talenat i ljubav prema fotografiji preneo je i na svoje naslednike, sina Dragana i unuka Đorđa.

 

U braku sa Ljubicom (rođ. Nišavić) ima ćerke Vesnu i Dragicu i sina Dragana.

 

Dragiša Medenica biće sahranjen u petak, 26. avgusta u 14 časova na Novom groblju u Valjevu, a opelo počinje pola sata ranije.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 20 sati 12 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara