Dragan Vasiljević
Dragan Vasiljević
10.12.2023, 13:54

Dragan Vasiljević (1943 - 2023)

č: | fb:

U Valjevu je u subotu, 9. decembra u 80. godini preminuo profesor i dirigent Dragan Vasiljević, dugogodišnji direktor i profesor muzičke škole "Živorad Grbić".

 

Rođen je u Beogradu 1943. godine, gde je završio Srednju muzičku školu i Muzičku akademiju. Bavio se pedagoškim radom u muzičkim školama, takođe i dirigovajem. Dirigovanjem se bavio od 1967. godine u Prištini gde je do 1971. godine vodio orkestar Radio Prištine, a zatim se preseljava u Valjevo gde nastavlja svoju pedagošku i umetničku aktivnost radeći u Muzičkoj školi i kao umetnički rukovodilac omladinskog i gradskog hora KUD "Abrašević". 

 

Direktor valjevske muzičke škole "Živorad Grbić" bio je od 1971. do 1995. godine.

 

"Kao pedagog, svojim izuzetno profesionalnim radom, posvećenošću, a na prvom mestu ljubavlju prema muzici i svojim učenicima, motivisao je, obrazovao i usmerio na desetine mladih ljudi koji su muzičku umetnost izabrali za svoj životni poziv, a mnogi od njih su danas profesori valjevske muzičke škole, institucije koju su zavoleli upravo vođeni srcem i znanjem profesora Vasiljevića. Autoritativan, dostojanstven, dosledan uvek i samo najvišem kvalitetu i najvišim standardima, ostaće upamćen i zauvek voljen u svojoj školi kao ličnost koja je sve nas naučila kako se živi, stvara i bori za muziku", poručuju iz valjevske muzičke škole u zvaničnom saopštenju.

 

Na osnovu postignutih rezultata u oblasti pedagoškog rada bio je izabran od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije da vaspitava i obrazuje decu naših radnika u Nemačkoj. Na ovom poslu zadržao se kratko, jer mu je nedostajala delatnost dirigenta koja ispunjava njegovu ličnost, a decu u školi i mlade ljude, članove horova sa kojima je radio, ispunjava radošću pri postizanju lepih izvođačkih rezultata.

 

Pod dirigentskom palicom profesora Dragana Vasiljevića horovi "Abrašević" i "Hadži Ruvim" postigli su značajne rezultate na takmičenjima, festivalima i smotrama u zemlji i inostranstvu. Poneli su vrlo dobre kritike i snažne aplauze sa gostovanja u Italiji, Francuskoj, Holandiji, Poljskoj, Austriji, Češkoj, Nemačkoj i Slovačkoj.

 

Profesor i dirigent Dragan Vasiljević je više puta nagrađivan od Udruženja muzičkih pedagoga Srbije, takođe i za uspešno rukovođenje valjevskim horovima.

 

Iza sebe je ostavio sina Davida i ćerku Irinu.

 

Komemorativni skup biće održan u koncertnoj sali muzičke škole "Živorad Grbić" u ponedeljak, 11. decembra u 11 časova, a opelo i sahrana na Novom groblju u 14.30 časova.

 

Aktuelno

Dom zdravlja (foto: Đorđe Đoković)
U Bolnici i Domu zdravlja Pre 20 sati 27 minuta

Preventivni pregledi u nedelju 8. septembra

Akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 8. septembra 2024. godine, od 8 do 17 časova. Građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, biće u prilici da bez zakazivanja i...

Gradac bez glavnog vrela (foto: Slobodan Ćirić)
Zbog suše 5.09.2024

Presušilo glavno vrelo reke Gradac

Glavno vrelo na izvorištu Gradca, desetak kilometara od centra Valjeva, nedavno je presušilo, ostali su manji izvori nizvodno, pa reka ipak teče. Nekoliko manjih izvora ispod glavnog vrela još uvek...  · 18 komentara