Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
Radovan Trnavac Mića (foto: Đorđe Đoković)
15.09.2024, 19:11

Radovan Trnavac Mića (1950-2024)

č: | fb:

Akademski slikar Radovan Trnavac Mića preminuo je danas u Beogradu posle kraće blesti. Rođen je 1950. godine u Kragujevcu, osnovnu školu završio je u Valjevu, a srednju Elektrotehničku školu "Nikola Tesla" u Beogradu.

 

Svoje prvo slikarsko iskustvo stekao je u Nikšiću na Višoj pedagoškoj akademiji u klasi profesora Nikole Gvozdenovića. Posle završene prve godine primljen je na slikarski odsek Likovne akademije u Beogradu, na kojoj je diplomirao 1977. godine, u klasi profesora Mladena Srbinovića. Skoro tri decenije svog života proveo je u Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije u Njujorku, gde je kao umetnik stekao veliki ugled. Pored slikarstva bavi se i freskoslikarstvom, mozaikom i vajarstvom.

 

U toku svoje duge i uspešne karijere imao je preko 50 samostalnih izložbi, a učestvovao je i na preko 1000 grupnih izložbi širom sveta. Izlagao je sa najznačajnijim slikarskim imenima dvedesetog veka. Njegove slike se nalaze u mnogim muzejima i privatnim kolekcijama muzejskog karaktera širom sveta.

 

Tokom svog višedecenijskog umetničkog stvaranja, aktivnog izlaganja i prisustva na likovnoj sceni u Njujorku, Radovan Trnavac Mića je kao gost-profesor predavao slikanje i crtanje na visokim školama umetnosti u Americi, a najdraža mu je bila profesura u "Guilford Art Center" u državi Konektikat, gde je držao Master Class od 1989. do 1996. godine.      

 

Veliki broj novinarskih i stručnih tekstova eminentnih likovnih kritičara na temu Mićinog slikarstva i stvaralaštva objavljeni su u časopisima širom sveta. Snimljena su tri dokumentarna filma o životu i radu Radovana Trnavca Miće i objavljeno je stotine televizijskih reportaža o njemu u SAD, Kanadi, Rusiji, Nemačkoj, Italiji, Poljskoj, Belorusiji, Makedoniji i drugim zemljama bivše Jugoslavije. Objavljene su tri monografije posvećene njegovom liku i delu. 

 

Pre odlaska u Ameriku, krajem sedamdesetih godina, Radovan Trnavac Mića radio je na I i II programu Televizije Beorgad. Snimio je 26 dokumentarnih filmova o jugoslovenskim likovnim umetnicima, od kojih je 21 bio nagrađen. Ti Mićini autorski filmovi nalaze se u arhivi Radio-televizije Srbije.

 

Istih tih godina pisao je za tada vrlo popularan časopis "Duga". Kao novinar "Duge" pokrenuo je akciju "Kako otvoriti privatne galerije?". Njegovi tekstovi prerasli su polemiku koja je krunisana odlukom tadašnjeg Ministarstva kulture SFRJ o otvaranju privatnih galerija u Jugoslaviji.

 

Dobitnik je brojnih prestižnih nagrada i značajnih priznanja za svoj rad, kako kod nas, tako i u svetu. Posebno su mu draga sledeća priznanja: Nagrada publike na Internacionalnom trijenalu multimedijalne umetnosti u Beogradu, Zlatna značka, Zlatni beočug i Vukova nagrada, koju dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije za izuzetan doprinos razvoju kulture u Srbiji i svesrpskom kulturnom prostoru.

 

Grad Valjevo je 1997. godine osnovao Internacionalni umetnički studio, koji sa ponosom već dve decenije nosi ime "Radovan Trnavac Mića". U Studiju izlažu umetnici iz svih krajeva sveta, aktuelni na svetskoj likovnoj sceni. Mićina želja bila je da gostima umetnicima, kroz rad Studija, predstavi svoju zemlju i svoj narod. U galeriji Studija je izlagalo je preko 300 umetnika, sa gotovo svih kontinenata i prikupljena je kolekcija značajnih dela, koja sigurno spada u najznačajniju zbirku radova stranih umetnika na Balkanu od II svetskog rata do danas.

 

Iza sebe je ostavio kći Milicu i unuku Mariju.

 

Vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Aktuelno

Vlado Dodović, Ana Marković, Zoran Živković (foto: Kolubarske.rs)
Biće uručena na manifestaciji "Gospojinski dani na Povlenu" Pre 16 sati 38 minuta

Slobodan Stojićević dobitnik Nagrade "Beli"

Slobodan Stojićević, novinar u penziji, urednik u "Politici" i publicista, dobitnik je ovogodišnje Nagrade "Beli" koju dodeljuje Udruženje "Beli Povlen" za ukupno novinarsko delo u afirmaciji...

Česma (foto: Đorđe Đoković)
Saopštenje Pre 3 sati 52 minuta

Bez vode Gornja Grabovica

Zbog radova na izradi vodovodnog priključka, u četvrtak, 19.09.2024. godne, od 8 do 12 časova, bez vodosnabdevanja će ostati svi potrošači u Gornjoj Grabovici. Zahvaljujemo se na strpljenju i...